www.tegyunkajovonkert.hu

Törökbálinti Újság


TÖRÖKBÁLINTI ÚJSÁG - 2009/1

Kilenc – nyolc

"Az utóbbi hetek alapján egyértelműnek látszik, hogy a kilenc nem pusztán eggyel több a nyolcnál. A minőségi különbség határa húzódik meg valahol a két szám között! Így például, a törökbálinti MSZP szervezet elnökválasztást tartott, amelyet az egyik elnökjelölt 9:8-ra nyert meg a másikkal szemben."

Sziráki András

Mire jó ez az újság?

"2009-től a Törökbálinti Újság kiadója és főszerkesztője lettem. A mögöttünk hagyott év végén Róna Péter ugyanis leköszönt. Ezzel a maga részéről –már mintegy féléve - eldöntött egy - a szerkesztőtársak számára sem ismeretlen - kérdést. Arról van szó, hogy ez az újság mindenekelőtt elmondja a törökbálinti híreket, történeteket ír le, véleményeket mutat be. Ténylegesen: újság. Ebben különbözik több, más, újságszerűnek látszó helyi kiadványtól, amelyeken keresztül különböző politikai csoportok árulják a saját portékáikat. "

Sziráki András

Első kézből . . . a képviselő-testület december 11-i üléséről

"Az építményadó mértéke 2009-ben 950 Ft/m2, 50 Ft-tal több mint az előző évben. Az adómentesség nem változott: nem kell adózni a magánszemély tulajdonában lévő nem üzleti és nem vállalkozási célú lakásból 200, üdülőből 60, gazdasági épületből 40, valamint gépjárműtárolóból 30 m2 hasznos alapterületig."

Hidvégi Ferencné

A jegyző válaszol

"Természetesnek gondolom, hogy a rábízott munkát mindenki a megbeszélt időre teljesíti, vagy ha nem megy, azt ideje korán jelzi. Nem tudom elfogadni, ha valaki egy ügyfélnek nem válaszol időben, vagy nem udvariasan módon teszi azt. A „Tisztelt Cím” fordulat egy ügyfélnek írt levélben szinte rigolyás reakciókat vált ki belőlem. Elvárom, hogy a címzetteket a nevével tiszteljék meg a válaszlevelekben"

Tóth Emese

Amália doktornő

"Szigorlóként a sebészeti klinikán kellett ügyelnünk egy évfolyamtársnőmmel, se neki, se nekem még nem volt állásunk, egy kis ügyeleti szobában voltunk, amikor telefonhoz hívták és hallom, mondja, köszönöm, de most ez nem aktuális, viszont odaadom a kolléganőmet, mert annak sincs állása. Summa summarum, kiderült, hogy Törökbálinton van egy tüdőgyógyász állás és másnap 10 órakor kell jelentkezni a pestmegyi tüdőgondozó intézetek főorvosánál. "

Róna Péter

Nekünk kell kezet nyújtani!

Beszélgetés Szentmiklósi-Tóth Tamással, a helyi MSZP szervezet új elnökével

"Meggyőződésem, hogy egy közvélemény-kutatásnál nem véletlenül mérnek magasabb értéket a másik oldalon, egyszerűen ciki baloldalinak lenni, ciki emeszpésnek lenni. Amikor megkérdezik tőled, hogy „Miért vagy te emeszpés?”, vagy „Miért imádod te a Gyurcsányt?”, akkor elég nehéz választ adni ezekre a kérdésekre. Amikor egy baloldali kormánytól azt várná az ember, hogy a kisembereket segítse, és azt látja, hogy a közalkalmazottaktól fizetést fognak elvenni, ilyenkor nagyon nehéz azt mondani, hogy ez egy helyes dolog. Vagy a nyugdíjasok esetében ugyanígy."

Sziráki András

Egy asszony, aki a jég hátán is megél

"Gondolom, önök is azon vannak, ha lehet, itt helyben intézzék el bevásárlásaikat, ha egy mód van rá, bálinti vállalkozó szolgáltatásait részesítik előnybe. Egyrészt praktikus, kevesebb időt vesz igénybe az utánajárás, de az is megfordul az ember fejében, jó, ha a bálinti vállalkozókat ezzel is segíthetjük, helyben marad a pénz. Pár éve így figyeltem fel a Halottak Napja előtti héten egy nyitott kapujú portára a Bajcsy-Zsilinszky utcában, ahol koszorúk változatos sokasága hívogatott a kerítésre aggatva, a bejáratnál nagyfejű cserepes krizantémok kínálták magukat. "

-te

Hentesmester

"Egy hónapja éppen egy új hentesüzlet portálja tűnt fel, sőt, néhány nap múlva a hurkáját is hallottam dicsérni egy- a gasztronómia területén hitelesnek mondható- barátomtól. Másrészt a Szépségszalon mellett egy hentesüzlet merész asszociációkra serkent. Tagadhatatlan, a szépség és a frissen sült pecsenye élvezetes bekebelezése ritkán mutatnak egy irányba."

Tóth Emese

Hogyan bírjuk szóra a polgármestert? (4.)

"Örömmel tájékoztatom Olvasóinkat arról, hogy bár a településünk polgármestere nem áll velünk szóba, mégis válaszolt a ráczugi területátminősítés ügyében feltett kérdéseinkre. Erre a Kerthelyiség című, hozzá igencsak közelálló kiadványt választotta. Jelenleg tehát a polgármester szóra bírásának folyamata következő:
1. Mi itt nyílt levél formájában megkérdezzük a település polgármesterét a törökbálintiakat érintő lényeges ügyekről, amire először nem kapunk választ.
2. Ezt követően a kérdéseket külön feladjuk a település polgármesterének.
3. Végül a település polgármestere eldönti, hogy a felvetéseinket beemeli-e az üzemi lapjába és ott megfelel ezekre, vagy ránk se bagózik."

Szerk.

A Város disznaja

"A Falu disznaja számára tragikusan indult az a bizonyos szombat. A gazdi barátságos szavai és hátvakarás helyett marcona emberek kioltották az életét. Lehet, hogy sejtette is szegény, hogy ólja erre az éjszakára siralomházzá lényegül át, mert hallott olyan rémtörténetről, hogy a disznóknál ez egészen másként van, mint az embereknél."

Ficsór Bálint

EGY RÖVID HÍR MARGÓJÁRA

"2008. december 13-án, szombaton, Orbán Viktor Fidesz elnök avatta fel az új sportcsarnokot a Pest megyei Nagykátán. Az átadáson a fideszes polgármester, Kocsi János arról beszélt, hogy a 13 ezer lakosú Nagykátán eddig nem volt fedett sportlétesítmény. A csarnok 550 milliós beruházással, PPP-rendszerben épült meg, és 15 év törlesztés után kerülhet majd a város tulajdonába. A csarnokban tízféle sportág űzésére nyílik lehetőség, naponta több száz gyerek mozoghat benne, és 400 néző számára készült a lelátó."

-PétR.

Prevenció vagy . . . ?

"A Szociális és Egészségügyi Bizottság (SzEB) 2007 júniusában tartott ülésén foglalkozott először az OEP által nem támogatott, háziorvosok által végzendő szűrések szükségességével. Az azóta elkészült és jóváhagyott egészségtervünk szintén kiemelten foglalkozik a prevencióval, a betegségek megelőzésének fontosságát hangsúlyozva."

Lejegyezte: Tóth Emese

Olvasom

"Olvasom a kutatóintézetről szóló írásokat, s bár magam is elviccelődtem e témán az előző számban, maga az ötlet nem túl rossz. Annál inkább a kivitelezésről szóló hírek. Igazából lenne mit kutatni Törökbálint múltjában, de nem intézményi formában, s főleg nem olyan státuszokkal, melyek az önkormányzati lojalitás gyanúját feltételezik"

Ötvös János Attila

Törökbálinti Községi Újság írta

"„Palkóné Szabó Gabriella szerint az Ifjúsági tanácsnok feladatkörének nincs értelme. A héttagú Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság gyakorlatilag minden területet lefed, indokolatlan a feladattal egy személyt megbízni.” A január 20-án létrejött új, fideszes többségű testület – benne a képviselőasszonnyal - éppen ellenkezőleg látta most a kérdést, mert ifjúsági tanácsnokot nevezett ki a saját frakciójából."

Ficsór Bálint

Kiskarácsony, nagykarácsony . . .

"Feltételezem, már hónapokkal előbb meghívhatta az ház rendezvényszervezője az 1969 óta töretlenül népszerű együttest, hiszen a honlapukon lévő rendezvénynaptárt látva, ebben az ádventi időszakban vannak olyan napok, amelyre több koncert is jut."

-te

Mindenki megnyugodhat?

"A november 24-i lakossági fórumon egyértelművé vált döntéshozóink számára: a környék lakói elemi erővel tiltakoznak a volt ABC helyére tervezett 24 lakásos társasház megépítése ellen. (Az előzményekről novemberi és decemberi számunkban részletesen olvashattak.) A december 11-én megtartott képviselő-testületi ülésen a fórum hatására új fordulatot vett az amúgy kissé ellentmondásosnak tűnő történet. A képviselők név szerinti szavazáson, egyhangú igenekkel úgy döntöttek, a polgármester a Köztársaság téri önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra a beruházó építési jogosultságát igazoló tulajdonosi hozzájárulást ne adja meg."

(hidvégi)

Törökbálint zsebkönyv 1.

"Törökbálinton egyre többen laknak! Ebből adódnak gondok, mint azt bizonyára észrevették. Például az óvodai férőhelyhiány, az iskolai osztályok telítettsége és a közlekedési dugók a reggeli órákban. A TeIR-ben, vagyis a Területfejlesztési Információs Rendszerben utánajártunk annak, hogy a lakónépesség ügyében mik a konkrétumok. Mit mutatnak a számok, a település lakosságszáma hogyan változott az elmúlt évtizedekben."

Sziráki András

Zakatol a balintisport.hu

"Szoboszlai Istvánt, a balintisport.hu internetes portál társszerzője a Szilveszteri Tornán is rendületlenül dolgozott, leszámítva azt az időt, amit maga is futballozással töltött. Egy rövid interjúra sikerült megállítani."

-Sz.

Go west, north-west!

"Amint arról lapunkban is olvashattak, a középiskolás diákok már felfedezték maguknak Skandináviát, ahol szép élményekkel és érdekes tapasztalatokkal gazdagodhattak. A mai közlekedési viszonyok közepette nem is olyan messzi éjszaki országokban bőven akad látnivaló és nemcsak a turistáknak. "

SZA

Jó hajrával befutott a Szilveszteri Torna

"Ha beütöm a google-ba, hogy „szilveszteri torna”, elsőnek a mi rendezvényünk jön elő – mondja a Fekete Mária, már kéthelyszínes, kétnapos torna a Bálint Márton iskolabeli főhadiszállásának irányítója. A Törökbálinti Életmód és Tömegsport Egyesület (TÉTE) 2000-ben indította útjára a karácsonyt követő élelmezési többlet levezetésére szolgáló és persze a sportbarátok év végi találkozására is alkalmat teremtő játékokat, amely azóta nemcsak magát, de helyi sportolási feltételeket is kinőtte. Bizony, amikor a zsámolyon szorongó, a lábukat az előttük futó játékosok miatt beljebb húzó nézőket – aki zömében maguk is versenyzők – látjuk eszünkbe jut, hogy milyen jó lenne Törökbálintnak egy sportcsarnok. "

SZA

Minket még megajándékozni se lehet . . .

"Tavaly rukkolt elő egy tükörhegyi keramikus - végzettségét tekintve biológia tanárnő -, hogy szívesen rendezne egy jótékonysági vásárt nehézsorsú emberek karácsonyi megajándékozására. "

-TE